Spring naar inhoud
oktober 1, 2012 / nollenkneepkens

“An ounce of prevention is worth a pound of remedy. Mediation saves lives and resources”. (Ban Ki-moon, 2012)

De Millennium Development Goals (MDGs)[1] zoals opgesteld door de Verenigde Naties (VN) zijn voor de laatste twaalf jaar de leidraad geweest voor beleidsmakers en politici. Omdat de MDGs op het punt staan te verlopen, stelt de internationale gemeenschap nu een belangrijke vraag: Wat komt er nu? Bij de onderhandelingen over de toekomst van de MDGs is er een interessante shift zichtbaar in de houding van officials ten opzichte van de tools die gebruikt worden om de MDGs te realiseren. Zo spreken regeringshoofden en ambtenaren zich steeds meer uit over het gebruik van bijvoorbeeld mediation.

Mediation wordt meer en meer gezien als een manier om conflicten te voorkomen. Niet alleen op de werkvloer, bij burenruzies of echtscheiding, maar ook als het gaat om internationale conflicten. Ki-Moon, de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), zei onlangs: „Ik ben blij te zien hoe ver we gekomen zijn in het herkennen en erkennen van mediation als een efficiente tool bij het management en het oplossen van conflicten” ( UN, 2011). Op dit moment is mediation een van vele tools die de VN gebruikt bij het ondersteunen van complexe vredesonderhandelingen. Hoewel op dit moment nog maar een fractie van het $7 miljard budget aan mediation besteed wordt, worden de programma’s steeds uitgebreider.

In zijn aanhef aan de 66ste sessie van de VN Algemene Vergadering, benadrukte ook de Ugandese vice president Edward Kiwanuka Ssekandi het belang van mediation bij het voorkomen van crisis voordat het de kans krijgt geweldadig te worden. Hij benadrukte tevens dat mediation een waardevolle investering is en dat het relatief goedkoop is vergeleken met andere pogingen om vrede te stichten. Zeker in landen waar de kosten van diplomaten enorm zijn, is mediation een realistisch en efficient alternatief dat valt binnen de mogelijkheden van overheden om vredesonderhandelingen te faciliteren. Oplossingen worden dan door de doelgroep van de beleidmakers gezocht en niet slechts voor. Door het direct betrekken van de doelgroep is de kans op een duurzame oplossing, die door alle partijen geaccepteerd wordt, aanzienlijk groter. President van de Algemene Vergadering,  Nassir Abdulaziz Al-Nasser, zei “Mediation is inclusive en draagt daarom bij aan het creeeren van representatieve, democratische samenlevingen die de wensen van het volk realiseren” (UN, 2012)

Buiten het oplossen van conflicten In het kader van de 14-jarige burgeroorlog in Liberia benadrukte vice president Joseph N. Boakai dat de regering en de internationale gemeenschap zich meer moeten concentreren op preventieve maatregelen door het gebruik van onder andere mediation zodra signalen van conflict zichtbaar zijn. De kracht van mediation ligt hierin niet alleen in het voorkomen van een conflict, maar helpt bovendien bij het herstellen van spanningen tussen partijen en kan helpen bij het herstellen en wederopbouwen van een post-conflict gebied.

Mediation heeft enorme potentie als tool om onderhandelingen te begeleiden, crisis en conflicten te managenen en te voorkomen. Het is verfrissend te zien dat ook politici en ambtenaren van hoge instanties zoals de VN, mediation erkennen als een krachtig hulpmiddel.

Bronnen:
UN. (2011). UN must lead way in conflict mediation efforts worldwide, say top officials. Verkregen op 25-09-2012 van: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40349&Cr=mediation&Cr1#.UGWqQq69uuI

UN. (2012). Mediation plays vital role in preventing conflicts, settling disputes – UN. Verkregen op 25-09-2012 van: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42067&Cr=mediation&Cr1#.UGWsOK69uuI

 

 

 


[1] Zie link voor meer informatie over de MDGs: http://www.un.org/millenniumgoals/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: